/> href=

24 Eylül 2009 Perşembe

Kadın Casuslar


Brita Tott
Doğum yeri: Danimarka
Hangi ülkenin casusu: Danimarka
1442'de Danimarka'nın asilzade ailelerinden birinin kızı olan Tott, İsveç Kraliyet Ailesi'nden gelen soylu bir asille evlendi. 10 yıl sonra İsveç, Danimarka ile savaşa girince Tott kendi ülkesi için casusluk yaptı. Tott yönetimsel bilgilerin yanında ayrıca isveç'in askeri alanda attığı her adımı da ülkesine sızdırdı. İsveç kralı VIII. Charles,sonradan aileye katılmış Brita Tott'u casusluk suçundan dolayı ağır bir cezaya çarptırdı. Özel olarak hazırlanmış bir duvara canlı canlı astı. Uzunca bir süre asılı kalan Tott daha sonra affedildi ve ömrünün son günlerini kendi ülkesi Danimarka'da geçirdi.


Mata Hari
Doğum yeri: Hollanda
Hangi ülkenin casusu: Fransa ve Almanya
1876'da Hollanda'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mata Hari, ailesi tarafından rahibe okuluna gönderildi ve burada bir iskoç kaptana aşık olup evlendi. Doğu Hint Adaları'na kocasıyla birlikte giden Mata Hari, gizemli Hint danslarına merak saldı. Adını da buradan alıyor. Mata Hari'nin ismi Malay dilinde şafağın gözü anlamına geliyor.Gerçek adı Margareta Zelle olan Mata Hari'yi Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar kadrolarına aldı. Mata Hari başta Almanlar için çalıştı. Fransa casusluk teşkilatı bir süre sonra onun Almanlar hesabına çalıştığını anladı.
Fransızlar Zelle'ye iki taraflı çalışması teklifinde bulundular. Zelle de bunu kabul etmiş göründü. Ancak Fransızlar ona güvenmiyordu. Bu yüzden Mata Hari'yi denemek için Belçika'ya altı Fransız ajanla ilişki kurması için gönderdiler. On beş gün içinde bu altı ajanın tamamı da Almanlar tarafından yakalandı ve kurşuna dizildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bi yorum yapabilirsin

Related Posts with Thumbnails